Reklamer

Berørte må få skikkelig kompensasjon

Det hviler et stort ansvar på politikere og byråkrater når man planlegger og vedtar utbygging av jernbane og vei. I mitt eget fylke Østfold mener jeg man har valgt den verst tenkelige løsningen for jernbanen. Men dessverre har FrP vært alene om å ønske en annen trasé. Jeg forventer at alle som blir berørt får skikkelig kompensasjon. Det har Norge råd til. Og moralsk plikt til.

De neste årene skal det bygges 270 kilometer med dobbeltspor på Østlandet. Det skal bygges for hastigheter opp til 250 kilometer i timen. Ikke noe samferdselsprosjekt i Norge har medført riving av flere private boliger enn det byggingen av dobbeltsporet på Østlandet ligger an til å gjøre. I hver av byene som dobbeltspor skal gjennom, er det foreslått flere korridorer på fra 80 meter til 1,2 kilometers bredde der sporet kan bli lagt.

Det nøyaktige tallet for hvor mange som mister huset til jernbanen blir ikke kjent før alle traseene er lagt. Men bare langs Østfoldbanen anslår Bane Nor at det går med mellom 250 og 420 husstander. Det betyr at i Østfold alene vil mellom 500 og 1000 mennesker tvinges til å flytte når banen skal fram.

Jeg er for utbygging av jernbanen og mener det er positivt at det nå satses milliarder av kroner på infrastruktur. Samtidig skulle jeg ønske at det politiske flertallet og byråkratiet hadde valgt en bedre trasé i Østfold. Hvor fokus ikke kun skulle være på jernbanens behov, men også fokus på hvilke trasé som ville gitt minst mulig inngrep og negative konsekvenser for innbyggerne.

For den enkelte som mister sin bolig, eller får betydelig redusert sin livskvalitet gjennom økt støy, så må staten sørge for skikkelig kompensasjon. I det store regnestykket på disse investeringene så er det uansett små beløp vi snakker om for storsamfunnet. For den enkelte berørte er det dramatisk. Staten må sørge for skikkelig kompensasjon.

Reklamer
Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

 1. Kunne ikke vært mer enig med deg i dette Ulf. Jeg backer også opp din uttalelse om at FrP dessverre har stått alene om et alternativt trasevalg enn det vedtatte. Det er synd, for etter min mening, er FrPs forslag til Østfold-trase den mest fornuftige, og den mest skånsomme med henhold til riving av hus og støyproblematikk for de som blir boende. Kjør på Ulf i dette meget viktige spørsmålet. Her tror jeg du kan skape en tverrpolitisk allianse mot den vedtatte traseen til BaneNor.

  Svar
 2. Siden vi vitterlig skriver 2018 og ikke 1978, så mener jeg det er den reneste galematias å bygge ny togtrase med dobbelspor til Halcen som ikke vil tåle dagens og morgendagens +340km/timen expresstoghastighet.
  Det er også etter min mening reneste galematias ikke å fortsette vestre linje (kystlinjen) videre kystnært fra Halden til Strømstad i Sverige. Og om det skulle være nødvendig så kan vi jo saktens hjelpe svenskene med billige olljepengelån så de kan starte å bygge togspor og rails som tåler expresstoghastighet til Gøteborg, Malmø og videre til kontinentet…

  Korriger meg gjerne om jeg tar feil, MEN vi lever vel i det herrens år 2018 - og ikke i 1978?
  I mine ører lyder det derfor MEGET underlig at landets regjering og besluttningtakere velger å satse flere milliarder norske kroner på å bygge nye dobbeltspor og rails med endestasjon i Halden - etter 1980-talls togteknologi. Altså togspor og bane som knapt nok tåler dagens europeiske intercity-hastinghet.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: